Vytopený telefon - co udělat bezprostředně vystavení tekutině

Jakkoli jsme z tohoto faktu neradi, tak jedna z nejčastějších závad zůstává právě oxidace telefonu, tedy poškození vodou či jinou tekutinou v útrobách mobilního telefonu. Kvapem se nám blíží léto, kdy se tyto nehody odehrávají častěji a častěji. Lépe vybavené mobilní telefony již mají integrovanou ochranu proti vodě již z výroby. Avšak spolehlivost této ochrany závisí na několika faktorech, výrobci také v záruku na tuto voděodolnost nemusí nutně uznat. Samozřejmost je se s vytopeným telefonem zastavit ihned na jedné z našich poboček, abychom započali čištění po oxidaci. Co ale udělat bezprostředně po vystavení vodě? 

 omid-armin-mP4sfCCoTrI-unsplash_1

1. Ihned po nehodě telefon vypněte. Pokud to konstrukce telefonu umožňuje, vyjměte baterii. Upozorňujeme, pouze pokud jste si jisti, že baterie v telefonu je výměnná. Drtivá většina moderních telefonů tuto možnost již nemá, proto stačí jej vypnout.

2. Jakmile je telefon bezpečně vypnutý, pro odstranění přebytečné tekutiny je dobré profouknout (byť třeba ústy) jednotlivé otvory na dobíjecí konektor, reproduktor, mikrofon. Tento postup není stoprocentně ideální, avšak riziko případného zkratu poté je nižší.

3. V tuto chvíli by bylo ideální telefon donést na nejbližší pobočku Mobileko na čištění po oxidaci. Pokud tuto možnost v danou chvíli nemáte, ideální je telefon ponechat na větraném místě, aby voda v telefonu vyschla, případně vytekla.

 

Rýže?

Zákazníci stále využívají tradiční trik na elektroniku a tou je vhození telefonu do pytle z rýží. Rýže má vlastnost, kdy pohlcuje tekutiny a vlhkost a vsákne ji do sebe. Ovšem je potřeba mít na vědomí, že toto neznamená automaticky řešení. Neboť rýže může pohltit část vlhkosti na vrchních částech telefonu, ale případné poškození jako je zkrat na základní desce, oxidací poškozené komponenty již zpětně nenavrátí. Zde je vždy nutné poté telefon nechat vyčistit v servisu.

rice 

Mohu telefon zapnout po vyschnutí?

Zde je veliký otazník, neboť nikdy nevíte, jestli se voda vůbec dostala do útrob základní desky mobilu, nebo naopak v ní můžou být zbytky tekutiny. Či to nejhorší, v souvislosti se zapojenou baterií a napětím v telefonu již mohl vzniknout zkrat. Tento zkrat právě může nastat ve chvíli, kdy při pocitu, že jsme udělali pro vyschnutí vody v mobilním telefonu vše, jej zapneme a problém může být na světě, i když tam ještě před momentem nebyl. Proto čištění na ultrazvuku v našem servisu je větší jistota.

 

Efektivnost čištění?

Při přijmu do našeho servisu uvádíme úspěšnost opravy 50:50. To protože ve chvíli přijmu nemáme povědomí o tom, jak závažně poškozený oxidací telefon je. Avšak dle našich interních statistik je reálná úspěšnost opravených telefonů po oxidaci 80%, a ty jsou zcela funkční po úspěšně opravě čištění po vytopení. Dále také 90% oprav po oxidaci je bez případné reklamace. Tyto telefony fungují další léta naprosto bez potíží. Tyto statistiky jsou samozřejmě platné v našem Mobileko servisu. Jak tomu bude u jiných servisů nelze říci.

 

Záleží na značce? 

Základní čištění můžeme provést u všech značek telefonů. Pokud by bylo potřeba vyměnit nějaké komponenty, vyjma telefonu typických značek jako Samsung, Apple, Huawei, Realme, Sony a další, tak může být potíž. Uděláme ale vše pro to, aby jsme Váš telefon zprovoznili.

 

Kde nás najdete? ZDE 

Nejste z Prahy? Nechte si telefon vyzvednout