Ptáme se technika: Výměna zadního skla na iPhonu

Již dlouhou dobu jsme zvyklí na to, že moderní telefony mají záda ze skleněného plátu. Právě skleněná záda oproti kovovým umožňují bezdrátové nabíjení, proto krom plastových variant nezbývá výrobcům než užívat právě sklo, pokud chtějí zachovat určitou úroveň zpracování. 

Není sklo jako sklo

Samotnou kapitolou jsou záda na modelech značky Apple iPhone: ačkoli jsou záda těchto modelů také ze skla, jejich montáž je zcela odlišná od montáže modelů ostatních značek. Dnes nám proto bude odpovídat technik Mobileko Aleš, kterého se budeme dotazovat na průběh této konkrétní opravy u značky Apple.

Jmenuji se Aleš a již několik let pracuji pro Mobileko na složitých případech. Jsem součástí vývoje u nových a inovativních oprav. Protože se zaměřujeme na všechny značky, je práce velmi pestrá a zajímavá.

Ptáme se technika: Výměna zadních krytů u iPhonů

Ahoj Aleši, děkuji moc, že sis našel pár minut na krátký rozhovor. Krátce jsem na začátku článku zmínil rozdíly oprav zadního krytu u Apple iPhone oproti ostatním značkám.

Jsem rád, že mohu nějak přispět a přiblížit zákazníkům průběh oprav. Je to paradox, protože obecně u iPhonů jsou veškeré vnitřnosti jako skládačka, tedy jedná se o značku, kde je vše relativně jednoduché na opravu. Jako by to ale museli něčím vynahradit a je to právě zadní kryt. 

Přiblížíš nám, v čem je přesně ten rozdíl?

Jak je obecně známé, mobilní telefony dnešní doby využívají silikonová lepidla a to jak na displej, tak na zadní stranu. Zatímco u ostatních značek se ale přes zadní kryt dostáváme k důležitým komponentům, u Apple zvolili přístup ten, že k veškerým komponentům se dostaneme jen z přední strany. Zadní strana hraje pak spíše jen estetickou roli, ale pokud se poškodí, je problém ji vyměnit.

Znamená to, že zadní kryt je tam napevno?

To ne. Nic koneckonců není napevno. Ale u ostatních značek je zadní kryt kvůli možnému přístupu lepený jen po kraji, zatímco u iPhonů je kryt lepený po celé ploše, a tak je velký problém jej sejmout. V podstatě jej nelze sejmout v jednom kuse.

To zní, že zadní kryt jde dolů doslova střípek po střípku.

Je to tak. Výměna tohoto krytu je poměrně nepříjemný úkon. Vyžaduje ochranné náčiní jako brýle a rukavice. A zadní kryt je pak nutné snímat, jak říkáš, střípek po střípku, a to velmi opatrně a pomalu, aby se nezasáhly důležité komponenty umístěné hned pod sklem.

To zní, že to zabere dost času

Zákazníci právě u této opravy mají nejmenší pochopení pro časovou náročnost, protože veškeré ostatní opravy u iPhonu jsou záležitostí na počkání. Jen tento zadní kryt prostě trvá. Jen sejmutí původního skla trvá kolem půl dne, potom je nutné kryt vyčistit a nalepit sklo nové, kde pak musí lepidlo tvrdnout několik hodin, většinou se tak děje přes noc.

Neexistuje jiná varianta, jak toto provést?

Teď je moderní ukazovat na sociálních sítí řešení laseru, kde laser zajistí povolení lepidla a kryt se odejme. Málokdo ale toto řešení používá. Není to totiž šetrné na komponenty umístěné pod sklem, a celkově to není velmi spolehlivé. Další variantou je výměna celého rámu včetně skla. To ale znamená větší investici, více zbytečné manipulace s komponenty, které je nutné přesunout. A v neposlední řadě také ne úplně ideální dostupnost originálních dílů, takže zákazník v mnoha servisech skončí s neoriginálním rámem, který do budoucna může znamenat potíže.

Chci ti moc poděkovat za zodpovězení dotazů a třeba si tě zase někdy pozveme na rozhovor.

Taky děkuju. Doufám, že zákazníci Mobileko jsou s našimi službami spokojeni a jen chci požádat o trpělivost. Děláme, co můžeme v rámci zajištění nějaké úrovně kvality, a to se jednoduše bez dostatku času prostě neobejde.