Nové Galaxy S20, S20+ a S20 Ultra 5G, a nejen to

 

Snímek obrazovky 2020-02-13 v 12.44.37

 

Jako každý rok, už tradičně, je únor znamením novinek ze stáje Samsungu. Na akci nazvanou Unpacked konající se v San Franciscu se sešlo mnoho zástupců technologických webů ale také i blogerů. Přenos Unpacked z 11. února naleznete v celé jeho délce na youtube. Ovšem pro Vás tady máme technologický výčet toho nejzajímavějšího, co nově představené modely přinesly.

Samsung pro letošní rok představil tradiční modely S20 a S20+, špičkou řady pak bude S20 Ultra, která bude kralovat letošnímu roku. Část pozornosti mu ale odcizil zcela nový Samsung Galaxy Z Flip, který s konstrukcí ohebného véčka využívá hlavní výhody displeje AMOLED a to jeho ohebnost. Představena byly také bezdrátová sluchátka Galaxy Buds+. Co tyto nové modely přinášejí? 

Minulý rok jsme byli nadšeni z nejlevnějšího modelu S10e, který oproti ostatním modelům nabízel rovný displej bez zahnutí a čtečkou otisku prstu v tlačítku zapínání. Ten ale svého pokračovatele dle všeho mít nebude. Avšak řešení je nasnadě, S10e se totiž nejvíce blíží právě klasická S20, a to jak rozměry, tak i hmotností.

 

Gorilla Glass 6 a Dynamic AMOLED

Všechny modely Galaxy S mají jak jinak, než oku lahodící Dynamic AMOLED panel, avšak nyní s obnovovací frekvencí 120Hz, která zajistí přesně a doslova plynulé přechody při scrollování. Displej je pro maximální odolnost krytý nejnovějším Gorilla Glass 6, který by měl telefon ochránit před rozbitím, či před náhodnými škrábanci. S20 disponuje panelem o velikosti 6,2 palce, S20+ při totožném rozlišení pak 6,7 palce. Teoreticky by tedy displej u nejmenší S20 měl mít největší hustotu bodů, a tedy i nejjemnější displej. V praxi takový rozdíl ale bude nejspíše málo postřehnutelný. S20 Ultra 5G v tomto směru jde ještě dál a nabízí displej o velikosti 6,9 palce, při stejném rozlišení, jaké nabízí S20 a S20+.

S202

 

 

 

100x zoom a větší obrazový čip

Mimo obnovovací frekvence displeje je největším vylepšením jistě právě fotoaparát. Galaxy S20 disponuje třemi hlavními fotoaparáty, u S20+ a S20 Ultra doplněnou pro letošek o ToF senzor, který bude zajišťovat zejména vylepšený bokeh, a také lepší využití rozšířené reality.

Galaxy S20 a S20+ naleznete 12Mpx kameru při velikosti snímače 1/1,76" s OIS stabilizací a to vše při světelnosti f/1,8. Zatímco modely ztratily oproti starším modelům pohyblivou clonu, místo ní zde máme 3x optický teleobjektiv, který nabízí rozlišení 64 megapixelů při světelnosti f/2,0 s podporou OIS. A třetí fotoaparát má rozlišení 12Mpx, při světelnosti f/2,2, avšak je ultraširokoúhlý. Ten nabízí i verze Ultra.

Snímek obrazovky 2020-02-13 v 14.31.01

 

Ultra jde ještě dál

Ultra už od svého názvu nabízí něco navíc, S20 Ultra oproti modelům liší co se týče kamer podstatně, a to jednak velikostí hlavního snímače, který má velikost 1/1,33 se světelností f/1,8 a to při rozlišení 108Mpx. Tento čip je i stabilizací. Vysoké rozlišení zaručí maximální přesnost detailů a bude možnost jednoduše dělat výřezy fotografií bez výrazné ztráty kvality. 48Mpx teleobjektiv nabízí 10x bezztrátový zoom a 100x digitální přiblížení

 

Baterie na výkon se nezapomnělo

Všechny tři modely mají i rozumnou baterii pro dlouhou výdrž. Základní S20 disponuje 4 000 mAh baterií, model S20+ pak má 4500 mAh. Špičkový S20 Ultra pak má kapacitu 5000 mAh. Výkonnostně na tom také vůbec nejsou špatně. Čip Exynos. S20 a S20+ mají 8GB operační paměť RAM a 128GB vnitřní úložiště.

U verze Ultra si pak můžete vybrat mezi 12 a 16GB RAM, doplněnou 512GB úložištěm. MicroSD slot byl naštěstí zachován a podporuje velikost až 1TB.

5G

Určitě nesmíme zapomenout i na podporu nejnovějších a nejrychlejších sítí 5G, který se ale vyskytuje pouze u modelu Ultra. U nás se teprve připravuje, tudíž zatím jej využijete pouze v zahraničí.

Telefony můžete osadit dvojicí nanoSIM karet. Nicméně telefony mají připravenou podporu i eSIM.

 

Bez dárku to nejde

Při předobjednání modelů Galaxy S20,S20+ a S20 Ultra můžete dostat k telefonu zdarma také nové Samsung Galaxy Buds+. Telefony půjdou do prodeje 13. března, tedy přesně za měsíc. Pokud jste rozhodnuti ke koupi, doporučujeme si model předobjednat, abyste obdrželi i výborná Galaxy Buds+.

 

Ohebný AMOLED

Na akci v San Franciscu mimo vlajkových modelů představili mimo jiné i speciální ohebné véčko Galaxy Z Flip. Má výbornou výbavu, zdá se že skvělé zpracování. Již brzy bude v prodeji.

Použitý AMOLED displej v ohebné variantě v kombinaci s luxusním designem zařazuje model mezi luxusní modely, a tomu napovídá i cena. Ta byla stanovena na 38 990 Kč. I přes její výši je to stále dostupnější telefon než podobný Motorola Razr, jehož cena by měla překročit 40 tisíc korun.

Displej má při otevření velikost 6,7 palce při rozlišení 1080 x 2636. Při složeném stavu je z vnější strany dostupný malý stavový displej, který informuje o notifikacích a příchozích zprávách. Displej by měl dle informací Samsungu vydržet až 200 000 otevření. Jedná se tedy o stále vyšší číslo než u Motoroly Razr, kde byla ověřená živnosti podstatně nižší.

Galaxy Z Flip pak disponuje 8GB RAM, procesorem Snapdragon 855+ a 256GB paměti. Což jistě není zdaleka špatné, avšak parametrů nejnovějšího Galaxy S20 Ultra tedy nakonec nedosahuje. Ale s tím se lze smířit, vzhledem k tomu že zaměření je zde spíše na design.

 

Snímek obrazovky 2020-02-13 v 13.00.44

 

Na závěr

Jsme velmi zvědavi, jak si poradili s fotoaparátem u modelu Galaxy S20 Ultra a na jeho proklamované rozlišení 108Mpx a v souvislosti s tím i jeho přibližováním. Rozhodně Samsung nasadil laťku zase o něco výše. Výkonnostní komponenty byly aktualizované, avšak nejzřetelnější vylepšení je zejména u modelu S20 Ultra, jeho fotoaparátu a podpoře 5G. U modelů S20 a S20+ zde vyvstává otázka, zda-li se vyplatí jej zakoupit, pokud máte Galaxy S10. 

Nás, jako servisní centrum, bude nejvíce zajímat servisní podpora zejména modelu Galaxy Z Flip. Neboť cena tohoto modelu se pohybuje vysoko právě kvůli ohebné technologii displeje, tudíž i následná oprava v případě poškození bude jistě nákladná.