Jak posoudit stav použitého chytrého telefonu před koupí

Před koupí použitého chytrého telefonu je důležité řádně zkontrolovat jeho stav. Nejprve ověřte IMEI a sériové číslo online nástroji, abyste se ujistili, že telefon není ztracený nebo odcizený a že čísla souhlasí, což je záruka původnosti. Prohlédněte fyzický stav zařízení – škrábance, promáčkliny nebo známky opotřebení mohou signalizovat, jak bylo s telefonem nakládáno. Zkontrolujte stav baterie, ideálně byste měli hledat hodnotu mezi 90-100 %, a vyzkoušejte všechny porty, zda jsou funkční. Proveďte kontrolu funkčnosti tlačítek, citlivosti dotykové obrazovky a konektivity funkcí jako WiFi a Bluetooth. Nakonec zhodnoťte obrazovku, zda není prasklá, nemámrtvé pixely nebo nedošlo k jevům jako burn-in. Pokud postupujete tímto způsobem, budete moci učinit informované rozhodnutí.

Ověření IMEI a sériového čísla 

Před dokončením transakce použitého chytrého telefonu je důležité nejprve zkontrolovat IMEI a sériové číslo, abyste zajistili pravost a legalitu zařízení.  Ověření těchto čísel proti účtence nebo krabici potvrzuje, že dostáváte to, za co jste zaplatili. Použijte online nástroje pro ověření IMEI, abyste zjistili, zda není telefon nahlášen jako ztracený nebo odcizený a vyhnuli se tak právním problémům. 

Kontrola fyzického stavu 

Když kupujete použitý chytrý telefon, je důležité pečlivě zkontrolovat jeho fyzický stav. Zkontrolujte obrazovku a tělo telefonu, zda nejsou žádné škrábance, promáčkliny nebo známky opotřebení, které by mohly naznačovat, jak se k telefonu předchozí majitel choval. Také nezapomeňte vyzkoušet tlačítka a porty, abyste se ujistili, že vše funguje tak, jak má.

Kontrola tlačítek a portů

Při kontrole fyzických tlačítek a portů je důležité ověřit jejich stav a funkčnost, abyste zajistili plynulý chod telefonu. Nahlédněte do nabíjecího portu, zda neobsahuje nečistoty, známky poškození nebo volný zasazení, což by mohlo časem způsobit potíže. Nezapomeňte vyzkoušet všechny porty – jack na sluchátka, USB-C nebo lightning port – a ujistěte se, že fungují správně. Dávejte pozor na případnou korozi nebo známky vniknutí vody, což jsou varovné signály. Zajištěním čistých a neporušených portů budete moci telefon bezproblémově nabíjet a připojovat příslušenství, čímž prokážete svou prozíravost mezi nepřebernými možnostmi výběru.

Testování portů a baterie 

Abyste se ujistili, že použitý chytrý telefon vyhovuje vašim požadavkům, začněte kontrolou nabíjecí kapacity baterie a funkčnosti zvuku. Je to krok, který vám pomůže lépe se spojit s vaším potenciálně novým zařízením a zajistí, že vám bude stačit po celý den a beze zbytku vás bude bavit. V nastavení telefonu zkontrolujte stav baterie. Ideálně by měla být mezi 90-100 %, abyste měli jistotu, že je stále v dobrém stavu. Pokud je pod 80 %, pravděpodobně bude brzy potřeba baterii vyměnit. Nezapomeňte si přinést nabíječku a sluchátka a vyzkoušet všechny porty, abyste se ujistili, že jsou v perfektním stavu.