iPhone 8 - Shrnutí toho co zatím víme

iphone8Dle posledních informací by představení nového iPhonu mohlo proběhnout 12. záříMůžeme tedy být pouhé dny od představení nového modelu Applu, který nám má být doručen na 10. výročí smartphonu s radikálními změnami pro rok 2017.

A je už na čase, protože za poslední tři roky jsme neviděli podstatné vylepšení. Zatímco nyní se musí srovnat s nově představeným Note 8. Budeme překvapeni?

 

Jméno iPhonu 8

Nejpodstatnější změna se odehraje hned v názvu. Logicky očekáváme jméno iPhone 8, ale můžeme očekávat například iPhone Pro po vzoru iPadu. Což by též dávalo smysl, ve hře jsou také pojmenování jako iPhone X nebo iPhone Edition.

Očekáváme představení hned tří modelů najednou a to iPhonu 8 a zmodernizovaných iPhone 7S a 7S Plus.

iphone8disple

 

Nový displej a velikost

Nejzajímavější úniky o displeji:

  • 5.8 palců, který se bude rozprostírat od kraje ke kraji
  • žádný horní rám
  • žádný Home Button
  • poprvé Apple upustí od IPS LCD a nadělí nám dražší AMOLED displej

Displej se má radikálně změnit a to ve velikosti a tvaru. Možná je čas na něco většího a stylovějšího než stejné displeje od éry iPhone 6.

I přes uhlopříčku displeje má být menší než iPhone 7 Plus a to díky displeji bez rámečků. Proto není třeba se obávat velikosti.

 

Konec Home buttonu

  • kvůli designu přístroje a displeji, zabírající celou přední stranu, nezbylo místo pro fyzický home button
  • místo toho Home button bude dostupný přímo na displeji
  • copak se ale stalo s Touch ID senzorem pro otisk prstu?

U největšího iPhonu 8 očekáváme velké změny co se týče Home Buttonu. Očekává se nahrazení tzv. On-screen tlačítkem na displeji.

homebutton

Fotografie převzata s 9to5mac.com

Žádné fyzické tlačítko není takové překvapení. Otázka ovšem je, co se stane s Touch ID senzorem pro otisk prstu pro odemčení telefonu? Několik předpovědí, některé s ohledem na úniky a také Apple patenty nám dává poměrně slušnou představu jaká bude náhrada za otisk prstu.

  1. Touch ID senzor bude integrován do displeje.
  2. Bude umístěno na zadní straně, jako u Galaxy S8.
  3. Bude umístěno na straně na Sleep buttonu jaok u Sony modelů.
  4. Nebo bude kompletně nahrazeno 3D odemčením obličeje

 

3D obličej rozpoznávající senzor

Nejzajímavější úniky?

  • Odemčení obličejem bude nový způsob odemčení zamčené obrazovky.
  • 3D senzor bude mnohem bezpečnější než Samsung Face Unlock.
  • Možná bude jedinou možností jak odemknout iPhone bez kódu.

Apple tvrdí, že připravuje 3D skenování obličeje pro odemčení iPhonu 8.

Skenování obličeje je další technologie, kterou se snažil zprovoznit Samsung. V případě Samsungu se ukázalo, že jde o méně bezpečné řešení. Apple zřejmě vsadí také na rozpoznávání obličeje, ovšem s mnohem modernějším 3D senzorem.

Kamera a AR funkce

  • vertikálně orientovaná duální kamera
  • funkce rozšířené reality
  • 3D kamery

iphone8kamery

 

Skleněný design a bezdrátové nabíjení

  • konec aluminiovému tělu, zpět bude sklo
  • sklo by mohlo umožnit bezdrátové nabíjení

Akorát, když Apple vyladil hliníkové tělo iPhonu k plné dokonalosti, vrací se zpět ke skleněné konstrukci. Mohla by to být vlastně skvělá zpráva. Právě skleněná záda umožní bezdrátové nabíjení aniž by probíjela po hliníkové konstrukci. Pokud se zamyslíte, všechny telefony disponující bezdrátovým nabíjením mají plastová nebo skleněná záda.

Jsou zde ovšem spekulace, zda-li se Applu podaří sladit komponenty právě k datu představení. Což by mohlo znamenat, že komponenty k bezdrátovému nabíjení by mohly být zakomponovány, avšak aktivovány později po odladění.

iphone8glass

 

Možná...

Další spekulace také naznačují možnost nové barevné varianty "Blush Gold".  Nicméně nic nenaznačuje tomu, že by se neměly navrátit barvy jako černá a rose gold.

Nový iPhone by také mohl postoupit ve směru odolnosti, tedy certifikace odolnosti IP67 na IP68.Výdrž baterie by se také měla zlepšit a to nejen díky větší kapacitě baterie, ale také díly šetřivějšímu OLED panelu.

Zapomenout nesmíme také na specifikace. Nový iPhone má mít menší, avšak rychlejší 10nm A11 Fusion chipset v kombinaci se 3GB RAM a 64GB nebo 256GB paměť. U nejdražšího iPhonu 8 se očekává až 512GB paměť v základu.

Dle dostupných informací by cena iPhonu mohla vyšplhat až na 32 tisíc korun, tedy o několik tisíc korun dražší než pár dní představený Note 8