Displeje mobilních telefonů - jejich složení, poškození a opravy

Displej je jednou z nejdůležitějších a zároveň nejcitlivějších částí každého mobilního telefonu. Zobrazuje veškerý obsah, se kterým na telefonu pracujeme, a jakékoliv poškození může značně omezit použitelnost zařízení. Je tedy důležité o displeje řádně pečovat a v případě poškození je včas nechat opravit. Pojďme se podívat, z čeho se displeje skládají, jaké vady se na nich mohou vyskytnout a jak je řešit.

Složení displejových panelů

Displeje moderních smartphonů jako jsou Samsung Galaxy řady S a Note nebo iPhony jsou složeny z několika vrstev:

  • Vrchní část tvoří ochranné sklíčko (glass) z tvrzených materiálů jako Gorilla Glass nebo keramické štíty.
  • Pod ním je vrstva dotykového digitizéru, která snímá dotyky prstů.
  • Základem je samotný displej - u OLED panelů je to tenká vnitřní vrstva organických diod, u LCD displejů jsou to tekuté krystaly se zpětným podsvícením.
  • Spodní částí je sada IC obvodů a řadičů ovládajících displej.
  • Vše drží pohromadě robustní rám, často z kovu nebo plastu.

Příčiny poškození

Možná poškození displejů přes použití velmi odolných materiálů může k poškození displejů dojít několika způsoby:

  1. Prasklé/nalomené sklíčko - Při nárazu nebo pádu může vnější vrstva skla prasknout nebo se pouze nalomit. Displej pak může být rozmazaný nebo se na něm objeví černé pruhy.
  2. Poškozený digitizer - Pokud je narušena vrstva digitizeru, dotyk přestává správně fungovat na části nebo celé ploše displeje.
  3. Viditelné vady na panelu - Působením nárazu nebo průniku vlhkosti uvnitř může dojít k jasně viditelnému poškození panelu (zateklé OLED pixely, prázdná místa na LCD).
  4. Vadný flex kabel - Pokud dojde k poškození integrovaných obvodů, může se displej vůbec nerozsvítit nebo na něm můžou být vidět přerušované čáry/pruhy.

Řešení a opravy 

Závažnost a rozsah poškození displeje určuje, zda je možné pouze vyměnit sklíčko nebo je nutná kompletní výměna celého panelu/digitizeru. V obou případech však doporučujeme svěřit opravu do rukou certifikovaného servisu, který zajistí bezpečný a kvalitní postup oprav.

U modelů jako Galaxy S9, S10, Note 20 nebo iPhone 11, 12, 13 je obvykle nutné provést kompletní výměnu displeje včetně digitizeru a rámečku. Je to odborná práce vyžadující speciální nářadí a znalosti vzhledem ke kompaktní konstrukci a použití továrně utěsněných dílů.

V našem servisu disponujeme všemi potřebnými nástroji, kvalifikovanými techniky a originálními díly pro bezpečnou výměnu displejů u většiny populárních značek telefonů. Náš postup zahrnuje:

  • Kontrola rozsahu poškození a výběr vhodného řešení
  • Odborná demontáž a výměna vadných dílů
  • Kalibrace a testování nového displeje
  • Utěsnění a kompletní sestavení telefonu
  • Závěrečná kontrola funkčnosti

Tak neváhejte a v případě jakéhokoliv poškození displeje svěřte svůj telefon do rukou profesionálů v našem servisu. Rádi vám pomůžeme s opravou a vaše zařízení bude zase jako nové!