Baterie v mobilu se nafoukla. Jak postupovat?

Představte si, že si tak procházíte instagram, když si všimnete, že mobil je podivně vypouklý. Při bližším prozkoumání zjistíte, že baterie se nafoukla a tlačí proti displeji nebo zadnímu krytu zařízení. Nejste sami, kdo zažívá tento problém; mnoho uživatelů se potýká se stejnými problémy z různých důvodů, od přebíjení po nebo prostě jen stáří baterie. Co to znamená a jak byste měli dále postupovat? Podívejme se na kroky, které byste měli podniknout, abyste řešili a předešli problému s nafouklou baterií telefonu, zajistili dlouhou životnost vašeho zařízení a svou bezpečnost.

Jak poznat nafouklou baterii

Na rozpoznání nafouknuté baterie je ne vždycky zcela jasné. Zpočátku se může baterie nafouknout pouze minimálně a tehdy to pozná pouze technik, který Vás na to v případě našeho Mobileko servisu upozorní. Pokud se bude nafukovat dál, může tlačit na displej a způsobit na displeji různé žluté fleky. Pokud byste baterii nechali se nafukovat dále, může způsobit odlepení displeje a jeho vypoulení nebo i vážné poškození. Záleží samozřejmě na typu konstrukce, u některých modelů jako je například Samsung Galaxy S9 nebo S23 Ultra a S22 Ultra, tam baterie spíše poškodí zadní kryt, který se pod náporem odlepí.

Proč se baterie nafukuje?

Příčina nafouknutí často vychází z rozkladu elektrolytu, který se přirozeně vyvíjí v čase a během opakovaných nabíjecích cyklů. Tento rozklad není pouze příznakem, ale základní příčinou, která vede ke vzniku plynu uvnitř pouzdra baterie. Navíc, přebíjení vašeho zařízení může generovat nadbytečné teplo, které zhoršuje nafouknutí tím, že dále rozkládá elektrolyt. Naopak, přetížení může poškodit vnitřní strukturu baterie a přispět k jejímu nafouknutí. Poruchový systém řízení baterie, který selže v regulaci nabíjení a teploty, také může vést k nabobtnání. Nakonec, fyzické poškození, jako je pád nebo propíchnutí baterie, poškozuje její integritu a vede ke zvětšení baterie. Dle našich zkušeností ne každá baterie se nafoukne a jednoduše to znamená, že životnost baterie se blíží svému konci, pokud se nafukuje.

Co byste měli udělat, pokud se Vaše baterie nafoukne?

Přeci navštívit pobočku Mobileko! Naši specializovaní přijímací technici Vám rychle pomůžou a poradí v dané situaci. Další dlouhodobé nebo krátkodobé používání může v případě nafouknutí baterie vést k vážnému poškození mobilního telefonu.

Jaké je řešení nafouklé baterie?

Řešení je jediná a absolutní. Výměna baterie za novou. V našem servisním centru Mobileko vyměníme starou nafouknutou baterii za zcela novou včetně otestování. V některých případech u modelů jako jsou Apple iPhone 12 nebo iPhone 13 a iPhone 11 se při výrazném nafouknutí může odlepit i displej pod tlakem baterie. Ten může být nutné znovu přilepit speciálním lepidlem.

Jak předejít nafouknutí baterie

Aby se zabránilo budoucímu nafouknutí baterie, je důležité používat původní nabíječku nebo takovou, která je speciálně navržena pro váš model zařízení. Tím se zaručí správný výstup napětí, což snižuje riziko přebíjení, které může poškodit vaši baterii. Okamžitá výměna vybitých baterií zabrání přetížení, což je klíčový faktor pro udržení integrity baterie. Vystavení vašeho telefonu extrémním teplotám, zejména teplu, zrychluje degradaci baterie a její nabobtnutí. Proto je důležité uchovávat zařízení na chladném, suchém místě. Kromě toho se vyhněte zvyku neustálého ponechání telefonu zapojeného. Tento postup může způsobit stres baterie, což může časem vést k jejímu Nafouknutí. 

Závěr

Pokud byste se setkali se zvláštním chováním baterie nebo jinou závadou, jsme Vám k dispozici denně na infolince 733 399 899 nebo emailu info@mobileko.cz. Opravy baterie provádíme expresně na všech našich pobočkách v Praze.