Ve středu, o svátku 8.5. máme OTEVŘENO ✓ od 10h do 18h na pobočkách Spálená, Ládví a Černý most. Na ostatních pobočkách Vám budeme k dispozici následující pracovní den.

Funguje Vaše kamera v mobilu správně? Tipy a řešení

Udržujte čočku fotoaparátu čistou

Velmi často podceňovaný aspekt a tou je čistota samotné čočky. Pro čisté fotografie vždy před samotným focením očistěte čočku kamery mikrovláknovým hadříkem. Nečistoty na sklíčku čočky můžou způsobovat šedý závěj na fotografiích, odlesky nebo neostrost.

Nestiňte fotoaparátu

Častá potíž může být i ta, že v rohu obrazu se objevuje jakýsi flek. Poměrně často se ale nejedná o vadu obrazu, ale o stínění částí ruky, prsty nebo třeba popruhem v zorném úhlu kamery. Zkontrolujte proto úchop telefonu, aby Vám nic nezasahovalo do kamery.

Světelné podmínky

I kamera na telefonu podléhá fyzikálním zákonům stejně jako klasická kamera a tudíž není všemocná. Proto v horších světelných podmínkách se může projevovat delší čas závěrky aby fotografie nebyla tmavá, to se ale může projevit rozmazanou fotografií. Tipy jsou: snažte se při focení nehýbat s telefonem, můžete využít i nějaký stativ pro mobilní telefon pro maximální ostrou fotografii. Pokud využijete stativ, lze pak použít i speciální aplikaci, kde lze ručně nastavit nižší citlivost (méně šumu).

Prasklé sklíčko kamery

Častá chyba našich zákazníků je, že při prasklině čočky kamery s telefonem dále několik měsíců chodí a z poškozeného sklíčka se do kamery dostanou zrnka prachu nebo střípku, to pak vyústí v poškozený mechanismus ostření, nebo poškozenou čočku fotoaparátu, kde pak při focení můžete vidět i různé fleky. Prasklinu sklíčka kamery je proto nutné řešit ihned. Jinak můžete ve finále potřebovat vyměnit modul celé kamery

Minimalizujte otřesy

Kamera v mobilním telefonu vystavená nadměrným otřesům může poškodit ostřící mechanismus, nebo stabilizaci kamery. Ta pak neostří kam potřebujeme. Tento mechanismus se nedá žádným způsobem servisovat a jedinou možností je výměna celé kamery. 

Fleky na kameře

Na fotografiích se objevují fleky, kteŕe jsou vidět ve světlých částech obrazu? Je pravděpodobné, že se Vám dostalo do kamery nepořádek, který právě toto způsobuje. Je nutné navštívit náš servis a zkusit čočku vyčistit, pokud by čištění nepomohlo, může být potřeba vyměnit celý fotoaparát.

Na koho se obrátit?

Přeci na Mobileko! Pokud si nevíte rady a nejste si jisti závadou fotoaparátu, na naší pobočce Vám rádi naši specialisti poradí popřípadě přijmou mobilní telefon na diagnostiku, kde po ověření navrhneme vhodné řešení opravy. Můžete na jedné z našich 5 poboček, nebo nám telefon zaslat.