Rozbil jsem displej na svém telefonu. Co dělat?

Jednou z nejdůležitějších částí každého chytrého telefonu je jeho displej, který zajišťuje možnost  mobil ovládat a zobrazit co je potřeba Navzdory veškerým úsilím výrobců zůstává stále křehký a zranitelný, i přes použití odolných tvrzených skel jako je Gorrila Glass. Někdy stačí jen jeden náraz a sklo displeje může být popraskané. Nejenže to kazí estetický vzhled zařízení, ale může to také omezit funkčnost telefonu. Náraz může kromě skla poškodit i dotyk a telefon pak může reagovat nahodile, klikat si kam chce nebo jednoduše nereagovat vůbec. 

Poškození displeje může způsobit i další závady

Popraskání displeje může způsobit i nefunkčnost dalších částí, které jsou často spjaty s displejovým panelem a jsou to různé senzory. Přesný náraz může poškodit kameru snímající otisk prstu, která se nalézá pod displejem, jako je to například u modelů Samsung Galaxy S20 nebo S20 Plus. To je pak komponenta, která se velmi těžko mění, neboť se jedná o bezpečnostní prvek.

Horní senzory

Další věcí jsou vrchní senzory nad displejem. Kde často je několik senzorů včetně proximity, světelného senzoru regulující jas displaye nebo dalších jako je odemykání pomocí obličeje. Senzory lze většinou opravit, je to ale investice navíc

Proč neotálet s opravou?

Je dobré nenechávat telefon v daném stavu, neboť používáním s prasklým sklem se může stát, že Vám začnou odpadávat kousíčky skla a dovnitř přístroje se dostane prach, který se může usadit na komponentách a kamerách a tím způsobit nenávratné poškození. Zároveň se do telefonu může dostat tekutina, neboť utěsnění při takovém poškození je narušené. Třeba u modelů Galaxy S10, S10+ či další může vniklá tekutina způsobit velké potíže.

Co dělat?

Když rozbijete sklo na svém telefonu, co máte dělat? Je zde pouze jedna odpověď - kontaktujte servisní centrum Mobileko! Před tím však doporučujeme provést zálohu dat, abyste minimalizovali riziko ztráty důležitých informací v případě, že se zařízení neočekávaně vypne. Kromě toho je důležité udržovat zařízení mimo dosah vlhkosti, prachu a nečistot, abyste předešli vzniku dalších problémů.

Vyplatí se oprava

Pokud se rozhodnete pro opravu displeje, mějte na paměti, že může být nákladnější, přesto však oprava velmi často smysl dává. I modelů jako je například iPhone XR, iPhone 11 nebo iPhone 12 činí oprava displeje cca 40% ceny přístroje a to se jistě vyplatí. V každém případě je však důležité jednat rychle, aby se minimalizovaly další škody a zajistilo se co nejrychlejší obnovení funkčnosti vašeho telefonu.